Фонд ФЛАГ възстановява плащанията по „Околна среда"

Фонд ФЛАГ възстановява плащанията по текущи договори за кредит, свързани с изпълнението на проекти по Оперативна програма "Околна среда", става известно от решение на Съвета на директорите на фонда. Това съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие.

Като първа стъпка ще бъдат платени 14 млн. лева, на каквато стойност са постъпилите и обработени до днес искания за плащане. Фондът ще продължи разглеждането и отпускането на средства и на следващи постъпили искания по сключени договори по реда на тяхното постъпване.

Прочети още: Фонд ФЛАГ възстановява плащанията по „Околна среда"

Има риск от загуба на 193 млн. евро до края на годината

България може да изгуби близо 194 млн. евро до края на годината по европейските програми.

Това стана ясно по време на отчета на изпълнението им, представен от ресорния вицепремиер Илияна Цанова.

Най-сериозни са проблемите при програмата „Околна среда" и при програмата за развитие на селските райони. Сериозните проблеми в строителния сектор до голяма степен се дължат на двете спрени мерки по програмата за регионално развитие, но там служебният кабинет има план за спасяването на част от средствата. За да не се изгубят всичките застрашени 52 млн. евро, с 38 млн. от тях ще се купят пожарни автомобили.

Прочети още: Има риск от загуба на 193 млн. евро до края на годината

Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец

Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец. През август очакванията на мениджърите и предприемачите в секторите строителство, търговия на дребно и услуги са по-песимистични.

Само в промишлеността те запазват нагласите си спрямо месец по-рано, разкриват данните на Националния статистически институт (НСИ). И в четирите сектора се предвижда запазване на цените на стоките и услугите в следващите три месеца.

Прочети още: Бизнес климатът се влошава за трети пореден месец